ERIK JOSEFSSON – 2018 ÅRS STIPENDIETAGARE

Svenska Moderådets och branschorganisationen TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag gemensamma stipendium för bästa examensarbete 2018 tilldelas Erik Josefsson vid Textilhögskolan i Borås. Stipendiaten vid Beckmans Designhögskola är också ”en Erik”, Erik Litzén.
Stipendium till Erik Josefsson vid Textilhögskolan i Borås delades ut i samband med skolans examensvisning den 31 maj. Erik Litzén på Beckmans Designhögskolan uppmärksammas under skolans examensceremoni den 1 juni. I urvalet bedöms bland annat design och materialval liksom möjligt innovationstänk och arbetsprocess. Stipendiesumman 2018 uppgår till 25 000 kr, 12 500 kr till vardera student.

Motivering Erik Josefsson – examensarbete Progression of ancestral brutalism: “Vackert och brutalt på en och samma gång. Fram träder en kollektion och ett arbete som väcker nyfikenhet. Ögat vandrar över mönsterbilden och det dramatiska anslaget. I grunden en ganska stram form med klassiska plaggarketyper för herr som utgångspunkt. I kontrast finns en lek med material som fiskskinn, getskinn och annat organiskt. Och den taktila känslan känns på en gång viktig. Ett genomarbetat koncept – från idé till slutlig examenskollektion.”

Bakgrund: Svenska Moderådet och TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag gick 2010 samman i ett utvecklingsprojekt som syftar till att stötta nyblivna modedesigner i Sverige genom stipendier. År 2010 gick stipendierna till Jennie Siljedahl ( Textilhögskolan i Borås) och Carina Sahlin (Beckmans Designhögskola). År 2011: Elin Eng (Textilhögskolan i Borås) och Lynn Nadj Kullman (Beckmans Designhögskola).

För mer info kontakta:

Helena Mellström, Marknadschef, Svenska Moderådet
helena(at)moderadet.se, +46 (0)702 62 26 27

Ola Toftegaard, VD, TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag
ola.toftegaard(at)teko.se, +46 (0)8 762 66 64